De voordelen van een lidmaatschap

Als beroepsvereniging verenigen we diëtisten en bieden we hen een platform om hun stem te laten gelden. We zetten ons in om op politiek en multidisciplinair vlak de belangen van de diëtist te verdedigen en zorgen voor de bekendheid en zichtbaarheid van de diëtist als betrouwbare en goed opgeleide professional in voeding en diëtetiek. Daarnaast zorgen we voor het up-to-date houden van de diëtist door het voorzien in evidence-based studiedagen en webinars. We trachten de diëtist wegwijs te maken binnen het wettelijke kader en bieden een luisterend oor voor eventuele moeilijkheden die de diëtist ervaart bij het uitoefenen van zijn/haar beroep.

Wie lid is bij ons, mag rekenen op onze onvoorwaardelijke steun. Daarnaast bieden we een hele hoop ledenvoordelen die we steeds proberen uit te breiden. Hieronder vind je een overzicht.

Inbegrepen in het lidmaatschap

 • Cebam: Gratis toegang tot Cebam Digital Library for Health (CDLH) voor alle leden! Als lid van de VBVD heb je altijd toegang tot EB-bronnen en -richtlijnen via ons groepslidmaatschap.
 • Brochures en dieetlijsten: Ons kenniscentrum is een grote bron van informatie. Je vindt er materialen voor jouw praktijk terug over een heel aantal onderwerpen.
 • Tijdschrift 'Voeding en Diëtetiek': Om de twee maanden ontvang je ons tijdschrift, eerdere nummers vind je terug op onze website.
 • Nederlands Tijdschrift 'Voeding en Visie': Twee keer per jaar ontvang je ook het Nederlandse Tijdschrift 'Voeding en Visie' van Academic Journals, de Nederlandse licentiehouder voor de vertaling, publicatie en distributie van geselecteerde artikelen uit Clinical Nutrition, het officiële tijdschrift van ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism).
 • Raamsticker erkende diëtist VBVD: Je ontvangt een raamsticker VBVD-lidmaatschap voor het lopende jaar (betalende leden).
 • Onbeperkt toegang VBVD website: Je hebt onbeperkte toegang tot de VBVD website, met up-do-date en praktische info over regelgeving, wetenschappelijke artikels, praktische tools, het online tijdschrift, een online agenda, vacatures en nog zoveel meer. Daarnaast heb je uiteraard ook de gelegenheid om je eigen praktijkadres(sen) en specialisaties zichtbaar(der) te maken voor bezoekers en zorgvragers
 • Deelname “Week van de Diëtist”: Je kan deelnemen aan de “Week van de Diëtist” waarin we jaarlijks onze expertise extra in de kijker zetten via een nationale campagne en diverse lokale initiatieven.
 • Up-to-date nieuws: Je wordt via de 2-wekelijkse nieuwsbrief, de website, de facebookpagina, Instagram en het tijdschrift als eerste op de hoogte gehouden van belangrijke (inter)nationale nieuwsberichten over je beroep, de zorg en de VBVD.
 • Netwerken: In een commissie, provinciale afdeling of de redactie van het tijdschrift kan je - volgens je persoonlijke specialisatie en interesse - netwerken met collega-diëtisten (en andere zorgverleners en zorgorganisaties, belangenorganisaties of overheidsinstellingen) en je kennis up -to-date houden. Vele diëtisten specialiseren zich in een bepaald thema en richten werkgroepen op rond hun specialisaties. Op die manier willen ze de kennis over hun thema delen met diëtisten in andere werkvelden. Bovendien kan elke commissie en provinciale afdeling op de eigen webpagina doelen, realisaties en evenementen vermelden. Als commissielid kan je meewerken aan projecten enz, met terugbetaling van je verplaatsingskosten en extra korting op VBVD events.
 • Beroep in de kijker: Je kan het beroep vertegenwoordigen op beurzen en symposia, de VBVD vertegenwoordigen in de media (TV en pers) of tijdens de Week van de Diëtist of mee lobbyen bij de overheid, andere zorgberoepen of mutualiteiten en zo vol zelfvertrouwen en samen onze doelen realiseren.
 • Voedingscompendiums: VBVD beschikt  over 2 compendiums met voedingsaanbevelingen en 2 flyers: “Wat doet de diëtist?” en “Wat kan de diëtist-diabeteseducator voor jou betekenen?” die te koop worden aangeboden. Contacteer hiervoor info@vbvd.be. Of print ze op de pagina "Dieetbrochures en Good Practices" gratis af. Sinds januari 2020 worden hier heel wat dieetlijsten en brochures ter beschikking gesteld voor onze leden. De brochures worden verwezenlijkt door de VBVD, haar commissies en externe partners.
 • Hulp voor starters: VBVD organiseert ieder jaar een webinarreeks voor startende zelfstandige diëtisten. Je krijgt er alle noodzakelijke informatie én interessante tips en tricks over de opstart van je praktijk. Na afloop van de webinarreeks ontvang je een praktische startersgids die jaarlijks geüpdatet wordt. Schrijf je in via onze kalender.
 • GDPR gids voor de diëtist: We realiseerden samen met Unizo ook de GDPRgids voor de diëtist.
 • Brochures en informatie diabetes: Sinds maart 2023 is er een nieuw overzicht rond Diabetes technologie. Bekijk deze nieuwe gids via deze link. Dankzij de commissie diabeteseducatoren VBVD kunnen leden gratis allerlei interessante documenten raadplegen die belangrijk zijn voor de behandeling van diabetes type 2. Een bron aan informatie en mooie presentaties. Neem snel een kijkje op onze website.
 • Infomaterialen Diabetes Liga:  Diabetes Liga heeft een uitgebreid aanbod aan brochures, folders, flyers en affiches beschikbaar. Neem een kijkje op de website om al deze materialen te raadplegen of te bestellen: www.diabetes.be. Alle materialen kunnen aangevraagd worden via liga@diabetes.be.

Materialen, opleidingen en informatie

 • Unizo: 150 EUR korting op de opleiding “Masterclass Praktijkmanagement voor zorgverstrekkers” van Unizo.
 • Partner organisaties: 10-20% korting op studiedagen van nationale en internationale partnerorganisaties zoals Pit Actief, Han, Nutrimedes, Unizo.
 • Diabetes Liga: VBVD leden krijgen een korting voor de e-learning ‘Preventie van diabetes type 2 & Gezonde voeding’, gericht naar diëtisten.
 • Verzekeringen Protectas Risk management: De VBVD kan jou in samenwerking met haar partner Protectas Risk Management de meest gunstige verzekering beroepsaansprakelijkheid, brand- en autoverzekering aanbieden. En een gratis BA aansprakelijkheidsverzekering voor de begeleiding van stagiairs. Neem een kijkje bij de publicaties waar je alle details kan vinden.
 • VBVD opleidingen: Korting bij deelname aan VBVD studiedagen. Zo kan je je wetenschappelijke bagage en je competenties up-to-date houden, collega's ontmoeten en kennis maken met de nieuwste producten of diensten van de partners en sponsors. Gemiddeld nemen zo'n 200 diëtisten deel aan deze studiedagen.
 • Smaakpupil: De tool is te bereiken via www.smaakpupil.app, zodat je Smaakpupil op iedere PC, telefoon of tablet kunt openen. Smaakpupil is een app/tool die mensen met smaakverlies helpt weer te genieten van eten. Dat doet Smaakpupil met behulp van smaaksturing. Door te spelen met geur, structuur, prikkeling, mondgevoel, bereidingswijze en uiteraard de vijf basissmaken, kan smaakverlies beperkt of gecompenseerd worden. Met Smaakpupil geef je jouw cliënten een eenvoudig hulpmiddel waarmee ze thuis aan de slag kunnen met smaaksturing. Klik hier voor meer informatie en ontvang een gratis informatiepakket.
 • Gezond Sporten: Dit is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Zij zijn ook de adviserende partner van de Vlaamse overheid en Sport Vlaanderen inzake gezond sporten. Lidmaatschap bij GS bedraagt normaal €90 (overschrijving) en €70 (domiciliëring). Leden van VBVD kunnen lid worden aan €30. Klik hier voor meer informatie. Voor het voordelige lidmaatschap duid je tijdens de registratieprocedure 'VBVD' aan bij 'Lid van deelvereniging'.
 • HappyWebsites: Als lid van de VBVD krijg je bij HappyWebsites kosteloos eerstelijnsadvies via telefoon. Indien gewenst kan het rescue team van HappyWebsites ter plaatse komen voor advies op maat. Daarnaast krijg je als lid van de VBVD 50% korting op de pakketten van HappyWebsites, waarbij je kunt kiezen voor een formule die bij jou (en je website) past. Klik hier voor meer informatie.
 • Expo Body Worlds Brugge: De tentoonstelling van BODY WORLDS toont een unieke collectie geplastineerde, echte menselijke lichamen. Dagelijks vaan 3 mei 2024 t.e.m. 9 maart 2025. Klik hier voor je ledenvoordeel op het toegangsticket (15 euro ipv 19 euro). 

Boeken

 • Uitgeverij Pelckmans: staat garant voor sterke educatieve, algemene en professioneel-wetenschappelijke uitgaven. Bij de non-fictie titels hebben ze een uitgebreid aanbod aan experts, die zowel op het vlak van voeding en diëtiek als binnen het bredere gezondheidssegment een meerwaarde kunnen bieden aan de leden van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. Deze boeken kan je nu exclusief aan 10% korting aankopen, zonder verzendkosten. Klik hier voor de titels en kortingscode.
 • Diabetes Liga: Als lid van de VBVD krijg je korting op het nieuwste diabetes voedingsprotocol, de boeken '111 vragen aan de Diabetes Infolijn' en 'Lekker koken met diabetes' Meer info vind je hier
 • I'm a Foodie Publishing: De boekenserie I'm a Foodie is geschreven én uitgegeven door het team van het gelijknamige evidence based foodcollectief I'm a Foodie uit Nederland. Het team bestaat uit (sport)diëtisten en voedings- & gezondheidswetenschappers. De serie bestaat uit de volgende titels: Eet als een expert (2016), Eet als een atleet (2017), Eet als een expert - Party Time (2018), Eet als een expert - zwanger! (2019), Eet als een atleet: hardloop editie (2020) en Eet als een expert mini (2022). Daarnaast hebben we de Nederlandse rechten van de originele boeken over Intuïtief Eten van Evelyn Tribole & Elyse Resch (2021). Leden krijgen 15% korting op deze interessante boeken! Meer info vind je hier.
 • Acco Learn: 20% korting op Acco-titels, 10% op andere titels én gratis verzending. Acco Learn is al 60 jaar expert in alles wat met succesvol leren te maken heeft. Omdat we ervan overtuigd zijn dat kwalitatieve boeken je succesvoller maken, slaan we met VBVD de handen in elkaar om je het hele jaar door een relevante selectie titels aan te bieden, die je met korting en gratis verzending bestelt. Klik hier voor de korting.
 • HÖNGRY: 15% korting op de HÖNGRY boeken en speelgoed op de webshop www.hongry.be. HÖNGRY is een kids concept merk dat kinderen op een fantasievolle manier meer in contact brengt met groenten & fruit. Via verhalen en andere producten laten ze kinderen ontdekken dat groenten en fruit ongelofelijk plezant zijn. Onder het motto ‘geen moe’tjes, enkel haha’tjes, maken ze een broccoli even interessant als een brullende dino’. Klik hier voor de korting. Bij interesse in de praktijk kan je als VBVD lid ook een individuele kortingscode aanvragen voor patiënten/cliënten via info@hongry.be en 10% op alle producten in de webshop aanbieden. 
 • Lannoo: Als lid van de VBVD krijg je 10% korting op de boeken van Lannoo die speciaal voor diëtisten werden uitgekozen. Klik hier voor meer info.
 • Strak plan: In februari 2024 bracht diëtiste Leen Seminck het boek 'Eet Gewoon' uit. In het boek lees je waardevolle inzichten en praktische handvaten over eetstoornissen. Het is geschreven voor zowel degenen die aan een eetstoornis lijden als voor hun omgeving. Leden van de VBVD krijgen een unieke kortingscode om het boek te bestellen. Klik hier voor meer info.

Weegschalen en toestellen voor lichaamsanalyse

 • Seca: Van Nutrilink ontvang je speciale voorwaarden bij de aanschaf van een SECA mbca  (body composition analyzer) of weegschaal. Er zijn 2 totaal pakketten samengesteld met een mooie korting. Nutrilink geeft je graag een (online) demonstratie. Het leasen van een mbca behoort ook tot de mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie en de voorwaarden. 
 • InBody:  InBody 120 en InBody 270 zijn de weegschalen die veel gebruikt worden binnen de diëtetiek bij zelfstandige diëtisten. leden krijgen kortingen voor beide weegschalen: VBVD Korting: 10% korting en VBVD Groepskorting (5 personen): 15% korting per persoon, met aparte offertes. Klik hier voor meer informatie en voorwaarden.
 • Akern®: Van Equilibre3 ontvang je een mooie aanbieding voor het BIA 101 | BIVA PRO toestel ter waarde van €500. Er is ook de mogelijkheid tot huurkoop. Equilibre3 gaat nog verder dan het toestel, want je wordt door hen tot een expert getraind in het interpreteren van meetwaarden, lichaamsanalyse en voeding- en hydratatiestatus voor een doelgerichte aanpak bij je cliënt. Dit zowel voor de klinische setting, de ambulante praktijk als bij topsportadvies. Maak alvast kennis met dit toestel en de meerwaarde voor jouw praktijk dankzij hun gratis webinar en klik hier voor het voordeel.
 • TANITA: Maak nu gebruik van het unieke ledenvoordeel op een professionele TANITA BIA monitor en biedt uw cliënt zeer gepersonaliseerd advies obv. de meest hoogwaardige lichaamssamenstelling analyse. Klik hier en ontdek het aanbod.

Software

 • CGM: VBVD-Leden ontvangen een exclusieve korting van 50% korting op de éénmalige dossierkosten voor CGM Oxygen. CGM Oxygen is het ideale pakket voor het beheren van uw patiëntendossier (EPD), administratie en agenda. Tal van extra functionaliteiten zoals het inlezen van eID, trekken van rapporten en statistieken, uitgebreide testen, boekhouding, nevo voedingstabellen, alle e-health functionaliteiten zoals de  eHealthbox, … zorgen voor een vlotte werking. Klik hier voor de voorwaarden en de speciale kortingscode.
 • Nutrilink: Als VBVD lid ontvang je van Nutrilink maar liefst 134,50 euro korting op de Cloud licentie van NUTRiDiETIST. NUTRiDIETIST beschikt over alle benodigde functionaliteiten voor de praktijk, met onder andere dossierbeheer, onderzoek met metingen en vragenlijsten, behandelplan, opvolging, verslagen, voedingsberekeningen, boekhouding, online betalen, online agenda, veilig mailen met cliënt, videobellen, eet-, beweeg- en leefstijldagboek voor cliënt, etc. Al gebruiker van Nutridietist? Draag een nieuwe gebruiker aan en geniet van een gratis maand. Zit je in de opstartfase van je praktijk? Vraag dan naar het speciale tarief. Klik hier voor meer informatie. 
 • Mediris Multi: MediPortal biedt Mediris Multi aan, een softwareprogramma dat het mogelijk maakt om op een veilige manier informatie uit te wisselen met andere zorgverleners. Mediris Multi heeft verschillende tariefplannen met aangepaste prijzen. Er bestaat bijvoorbeeld een goedkopere instapoplossing voor diëtisten in bijberoep en uitgebreidere oplossingen voor diëtisten die meer functies van het pakket willen gebruiken (inclusief agenda). Leden van de VBVD ontvangen (als enige beroepsvereniging) een korting van 10% op de aankoop. Klik hier voor meer informatie over de pakketten.
 • My Food Coach and Me is een e-coaching platform voor diëtisten en hun klanten. Centraal staan het begeleiden, opvolgen en motiveren van de klanten tussen de consulten door, om zo de therapietrouw te verbeteren en doelen beter te kunnen bereiken. Het platform bestaat uit 2 delen: de webapp voor de diëtisten en een mobile app voor de klanten. Om efficient te kunnen werken kan er zowel individueel gewerkt worden met een klant, als met groepen van klanten met een bepaalde problematiek. Het platform is ook dynamisch gemaakt zodat o.a. anamneses en consulten kunnen ingesteld worden volgens de werking in jouw praktijk. Probeer het hier gerust eens uit, tot 5 actieve klanten is het gratis. Wens je een gratis demo? Dan kan je hier een tijdsslot reserveren. Bij vragen kan je ook steeds een mailtje sturen naar lynsey@myfoodcoachandme.com. Alle informatie m.b.t de ledenkorting vind je hier.
 • Ambrosia Pro: Als lid mag je 3 maanden gratis gebruik maken van de software (i.p.v. 1 maand). Ambrosia Pro maakt het beheer van cliëntendossiers gemakkelijk, overzichtelijk en weinig tijdrovend. In één overzichtelijk softwarepakket kan je veilig een volledig configureerbaar patiëntendossier bijhouden, een online agenda ter beschikking stellen, voedingsberekeningen uitvoeren, eHealth-verslagen verzenden & lezen, boekhoudkundige administratie maken, enzovoort. Er zijn geen installatiekosten aan verbonden en je kan een account aanmaken binnen de 10 minuten. Neem een kijkje op hun website of bekijk video’s op hun YouTube-kanaal
 • Corilus: CareConnect Essential van Corilus biedt alle noodzakelijke tools voor diëtisten die hun praktijk willen digitaliseren. Je beheert er je patiëntendossiers, communiceert veilig en GDPR-proof met patiënten en werkt vlot samen met collega-zorgverleners. In de toekomst wordt het ook mogelijk om je online agenda te koppelen. Leden testen CareConnect eerst een maand lang gratis uit en krijgen daarna 15% korting. Meer informatie vind je hier.
 • Doctena: Als lid van VBVD heb je recht op minimum 20% korting. Startende diëtisten en praktijken kunnen bovendien beroep doen op een gratis proefperiode van 3 maanden. Indien je graag wil weten hoe je met uw Doctena de online bereikbaarheid van jouw praktijk kan vergroten, tijd kan besparen en efficiënter kan werken, kan je doorklikken op deze link.

Producten

 • Pixelpharma: 20% korting op alle producten van Pixelpharma. Het is een webshop van 12 apotheken verspreid over heel België. De groep heeft een eigen groothandel in Genk en een productiecentrum in Gent. Enkel leden ontvangen een speciale code gelinkt aan het lidmaatschap. Voor meer informatie klik hier
 • Nutri4All: 20% korting op meer dan 2.200 voedingssupplementen van 80 Belgische en internationale topmerken. Nutri4all is een multi-merken voorschrijf- en distributieplatform van voedingssupplementen dat gefocust is op de samenwerking met gezondheidsprofessionals. Naast een traditioneel webshop gedeelte, bevat het krachtige zoekfuncties om producten te vinden volgens verschillende criteria, alsook een module om producten te adviseren aan patiënten. Voor meer informatie klik hier.
 • Vitalic sportdrinks  20% korting op aankopen op de webshop via een unieke code, enkel voor VBVD-leden. Vitalic is een isotone sport- en all activities drank met een laag suikergehalte, elektrolyten en vitamines.  Heerlijke hedendaagse smaakcombinaties met natuurlijke fruit- en kruidenaroma’s. Klik hier voor de unieke kortingscode.
 • KRIKET: Omdat de Week van de Diëtist in 2023 over duurzaamheid ging, heeft KRIKET ervoor gekozen al onze leden een korting van 25% te geven op bestellingen via hun webshop. Ontdek er hier meer over.
 • TIPTOH: Plantaardige drankjes op basis van erwtenproteïne. Tiptoh geeft alle leden 20% korting bij bestellingen online. Ook patiënten kunnen een korting ontvangen doordat de leveringskosten van 4,99€ wegvallen. Klik hier voor de kortingscodes.
 • PŌW: De poederblends van PŌW zitten vol met goede voedingsstoffen. PŌW geeft leden 15% korting op online bestellingen. Klik hier voor de kortingscodes.
 • WholeFiber: is een groente voor gezonde darmen. Eenvoudig, puur natuur en kan worden gebruikt bij iedere maaltijd. Het is een 100% natuurlijke gedroogde groente, vrij van allergenen, gluten en en lactose, en niet genetisch gemodificeerd. Voor diëtisten is er een korting van 15% en voor cliënten/patiënten een korting van 6%. Klik hier voor meer informatie en de kortingscodes.
 • OKONO: Op zoek naar ketogene producten die geen afbreuk doen aan de smaak én die handgemaakt zijn in België? Daarvoor moet je bij OKONO zijn. OKONO biedt alle leden een korting van 10%. Ontdek meer over hun assortiment en de korting op deze pagina.
 • GO GUTS: Als lid van de VBVD krijg je bij Go Guts 8% korting voor jouw patiënten/cliënten. Via een persoonlijke code wordt er bovendien bijgehouden voor hoeveel er besteld werd en zo krijg jij per kwartaal ook aan 8% producten opgestuurd. Lees er hier alles over.
 • Ekomenu: Bestel je eerste maaltijdbox met 50% korting. Lees er hier meer over. 
 • Yum-It: Bestel hier sauzen met gebalanceerde voedingswaarde. Klik hier voor je kortingscode van 15%
 • De Proefbrigade: Ontwikkeld tools voor gezond en gebalanceerd eten voor kinderen tussen 6-12 jaar. Klik hier en krijg 40% korting op hun webshop.