Terug

VBVD waarschuwt: Vertrouw alleen erkende diëtisten voor voedingsadvies bij gezondheidsproblemen

Op 23 mei 2024 verscheen in Het Laatste Nieuws een artikel over voedingscoaches bij maag-darmproblemen. In het artikel wordt het advies van enkele voedingscoaches onder de loep genomen. Naar aanleiding van dat artikel verstuurde de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) een persbericht uit waarin we het onderscheid tussen erkende diëtisten en voedingscoaches benadrukken én waarschuwen voor het soms gevaarlijke voedingsadvies van deze niet-gereguleerde coaches. 

In het artikel 'EXCLUSIEF. Undercover bij vijf voedingscoaches, vijf keer verboden advies: “Als je dit eet, kom je niet meer van het toilet”’ uit Het Laatste Nieuws ging onderzoeksjournalist Joppe Nuyts undercover op consultatie voor maag-darmproblemen bij vijf voedingscoaches. Hij kreeg vijf keer compleet ander advies, het ene al extremer en gevaarlijker dan het andere. In bijgevoegd videofragment zien we enkele coaches aan het werk.

Professor Tim Vanuytsel (darmspecialist), Michaël Sels (diëtist) en Kris Gillis (voorzitter van de VBVD) kregen de kans om te reageren in het artikel. Zij weerleggen de adviezen van de coaches en waarschuwen voor de gevaren.  “Kwakzalverij en hocus pocus”, noemt Tim Vanuytsel het. “Daar kan je niet alleen stress, maar ook eetstoornissen aan overhouden”, waarschuwt Kris Gillis.

hln

Reactie van VBVD

Als reactie op het artikel verstuurde de VBVD een persbericht naar de Vlaamse nieuwsredacties. Met dat persbericht benadrukken we het verschil tussen gekwalificeerde diëtisten en niet-gereguleerde voedingscoaches. We leggen ook uit dat coaches enkel algemeen voedingsadvies mogen geven aan mensen die gezonder willen leven. Wanneer een medische aandoening aanwezig is, - denk aan een eetstoornis, allergie, diabetes, obesitas, ondervoeding, maag-darmproblemen, … - dan is énkel een erkend diëtist wettelijk bevoegd om hierover voedingsadvies te geven. 

Onze reactie werd inmiddels gepubliceerd op de website van Het Laatste Nieuws.

persbericht VBVD

Ik heb een klacht. Wat nu?

Vermoed je dat iemand het beroep van de diëtist onwettig uitoefent? Via onderstaande knop lees je wat je daaraan kan doen.