Terug

Voeding & diëtetiek

mei - juni 2024

Als VBVD-lid ben je automatisch geabonneerd

Niet-VBVD-leden kunnen zich abonneren voor slechts € 75 per jaar incl. digitale toegang.

Een los nummer bestellen? Dat kan! Voor een recent exemplaar (minder dan 6 maand na uitgave) betaal je € 12, voor oudere nummers € 3
(+ verzendkosten: € 5 naar België, € 8 buiten België).

Het artikel dat je zoekt niet gevonden? Of staat het in een ouder tijdschrift? Aarzel niet om ons te contacteren en wij zoeken het voor je op.

Contacteer het secretariaat

1.    Editoriaal – Hoofdredactrice Britt Van de Voorde
Inleiding 

2.    VBVD Nieuws 
Deze rubriek bevat het verslag van de Algemene Vergadering, het beleidsplan 2024, visie en missie, samenvatting Masterclass Week van de Diëtist 2024 en de verantwoordelijkheid van de sportdiëtist bij het voorkomen van dopinggebruik in de sport vanuit de commissie sportvoeding. 

3.    Kort nieuws
In deze rubriek kan je meer informatie terugvinden rond de opleiding micocrendential in sportvoeding 

4.    Vlaams Instituut Gezond Leven vzw: Een gezonde levensstijl zit in voeding én beweging
Het interview met Michaël Sels, hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en ambassadeur van Bewegen Op Verwijzing, benadrukt het belang van een gezonde levensstijl. Bewegen Op Verwijzing biedt persoonlijke begeleiding en op maat gemaakte bewegingsplannen om mensen te helpen meer te bewegen. Beweging is niet alleen sporten, maar ook dagelijkse activiteiten. Het kan voordelen hebben zoals een evenwichtige bloedsuikerspiegel en preventie van hart- en vaatziekten. Bewegen Op Verwijzing kan hindernissen wegnemen en de kans op succes vergroten. Michaël Sels moedigt iedereen aan om te bewegen, ongeacht hun situatie.

5.    Hoofdartikel: sport en intermittent fasting: wat is er fysiologisch van aan?dr. Helene Schroé 
Intermittent fasting (IF) is een voedingspatroon waarbij periodes van eten worden afgewisseld met vasten. Het doel is vaak gewichtsverlies en verbetering van de gezondheid. IF wordt geassocieerd met voordelen zoals gewichtsverlies, verbeterde insulinegevoeligheid en verlaagde ontsteking. Voor (top)sporters is er momenteel geen bewijs om IF aan te raden, maar recreatieve sporters die gewicht willen verliezen en hun metabole gezondheid willen verbeteren, kunnen IF overwegen. 

6.    Onderzoek: Is nuchter trainen effectiever? Karen Van Proeyen 
Het is algemeen geweten dat het leveren van een nuchtere inspanning de vetoxidatie meer stimuleert in vergelijking met een inspanning aan dezelfde intensiteit na koolhydraatinname. Dit artikel beschrijft de effecten van regelmatige inspanningen in nuchtere toestand op de metabole adaptaties in de spiercellen. Deze manier van training werd vergeleken met een identiek trainingsprogramma waarvan de inspanningen werden uitgevoerd na de inname van een koolhydraatrijk ontbijt en met extra inname van koolhydraten tijdens de inspanning. Er worden duidelijke bewijzen geleverd dat het uitvoeren van inspanningen in nuchtere toestand een effectieve strategie is om metabole adaptaties via uithoudingstraining te stimuleren, wat natuurlijk zeer interessant is voor uithoudingsatleten die hun duurprestatie willen optimaliseren met oog op het behalen van schitterende resultaten. Verder wordt er aangetoond dat nuchter trainen een nieuwe strategie biedt die kan toegepast worden in sociale interventieprogramma’s ter preventie van glucose-intolerantie en insulineresistentie in de bevolking. 

7.    Uitgeklaard: Het voedingsaanbod tijdens de Olympische Spelen 2024: schieten we het sportieve doel voorbij of gaan we voor goud? – Jolien Plaete
Het artikel bespreekt de rol van voeding tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Het benadrukt de gezonde eetpatronen van topsporters, ondersteund door voedingsdeskundigen. Echter, reclame en sponsordeals tijdens sportevenementen moedigen vaak ongezonde voeding aan. Parijs wil met de “Paris 2024 FOOD VISION” verantwoorde eetgewoonten bevorderen, maar het vermijden van lege calorieën wordt niet expliciet aangepakt. Onafhankelijke public health promotors moeten voedingsrichtlijnen en wetgeving bevorderen. Evaluatie van deze acties is essentieel voor toekomstige sportevenementen.

8.    Diëtist aan het werk Hermien Peters
Een korte samenvatting van het boek van auteurs Karine Hoenderbos en Hanno Pijl. 

9.    Verslag: Espen Congres 2023 Michaël Sels
Het ESPEN-congres 2023 in Lyon, Frankrijk, bracht diëtisten, artsen en andere gezondheidsprofessionals samen. Onderwerpen waren onder meer plantaardige voeding, voedingsprotocollen bij intensieve zorg en de integratie van voeding in beleid. Het congres biedt jonge onderzoekers een platform om hun werk te presenteren. Na het congres komen werkgroepen samen om de besproken onderwerpen verder te verkennen. ESPEN 2024 vindt plaats in Milaan en omvat wetenschappelijke lezingen, symposia en sessies over chronische nierziekte en geriatrische polymorbiditeit.

10.    Verslag: Fodmapp studiedag 30/04/2024 Linda Vanlommel
Het verslag bespreekt verschillende onderwerpen, waaronder de verwezenlijkingen van de FODMAPP-groep, updates over educatief materiaal en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot PDS, en de rol van het low FODMAP-dieet bij de behandeling van PDS. 

11.    Verslag: Bekwame helper in diabeteszorgChantal Vandermeersch
Het verslag behandelt de rol van een bekwame helper in de diabeteszorg. Tijdens de online informatiesessie, georganiseerd door de Diabetes Liga, werden de volgende onderwerpen besproken:
•    Wettelijk kader: Wat mag een bekwame helper wel en niet doen? Er werd ingegaan op de juridische aspecten en verantwoordelijkheden.
•    Taken en vaardigheden: Welke taken kan een bekwame helper uitvoeren? Denk aan bloedsuikermetingen, insuline toedienen, en voedingsadvies geven.
•    Samenwerking: Hoe werkt een bekwame helper samen met andere zorgverleners? Denk aan huisartsen, verpleegkundigen en diëtisten.
•    Praktische tips: Praktische adviezen voor bekwame helpers, zoals hygiëne, communicatie met de persoon met diabetes, en omgaan met noodsituaties.
Kortom, het verslag biedt een overzicht van de vereisten, taken en samenwerking binnen de diabeteszorg voor bekwame helpers. 

12.    Verslag: inspiratiedag – recepten voor een heldere communiatie van Flanders’ FOOD – Britt Van de Voorde
Dit verslag gaat over de inspiratiedag van Flanders’ FOOD op 7 september 2023, gericht op professionals uit de voedingsindustrie. Het belang van communicatie in de voedingsindustrie werd benadrukt, van klantvertrouwen tot productontwikkeling en consumententrends. Deelnemers leerden over consumentenbetrokkenheid bij productontwikkeling, consumententrends, voedingscommunicatie, onderbewuste reacties van consumenten op voedingsberichtgeving, de relatie tussen voedselmedia en consumentengedrag, de rol van labels en claims in consumentencommunicatie, en de meerwaarde van storytelling voor merken. Viktor Proesmans van de Universiteit Gent gaf een plenaire sessie over de relatie tussen voedselmedia en consumentengedrag. Reinout Van Zandycke deelde psychologische technieken voor efficiëntere communicatie, marketing en sales. Charlotte Boone en Veerle Rijckaert bespraken het belang van luisteren naar de consument in productontwikkeling. Het verslag benadrukt het belang van consumentgerichte benaderingen in de voedingsindustrie.

13.    Gezond Sport webinar: bekkenbodemproblematiekRia Vanderstraeten
Dit verslag behandelt het onderwerp “Bekkenbodemproblematiek bij de sportende vrouw”. Meer dan 50% van alle vrouwen wereldwijd krijgt ooit te maken met bekkenbodemproblemen, zoals urineverlies. Het webinar bespreekt de impact van sporten op de bekkenbodem en geeft advies over preventie en behandeling. Er wordt ook ingegaan op specifieke oefeningen en trainingsrichtlijnen om de bekkenbodem te versterken.