Terug

Zet jij malnutritie mee in de kijker tijdens de Malnutrition Awareness Week?

Van 6 tot 12 november 2023 is het Malnutrition Awareness Week in België.

Het voedingspatroon van zieken en ouderen opvolgen verbetert hun levenskwaliteit

Ondervoeding treft meer zieken en ouderen dan algemeen gedacht. Het tijdig opsporen (screenen) en de nodige voedingsondersteuning bieden, blijven onderschatte aspecten bij de behandeling ervan.
Ondervoeding wordt vaak gekenmerkt door onvrijwillig gewichtsverlies, maar kan ook tot uiting komen in het verlies van eetlust, spiermassa of spierkracht. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten en heeft een negatieve impact op de prognose van een patiënt, zijn behandeling en zijn herstel. Bovendien gaat ondervoeding ten koste van de levenskwaliteit. 

Onvrijwillig gewichtsverlies bij zieken en ouderen wordt best voorkomen, maar gelukkig hoeft het niet fataal te zijn. Ondervoeding moet wél op tijd worden opgespoord en aangepakt.

Malnutrition awareness week

In november lanceert de Belgian Alliance ONCA onder de vleugels van ONCA Europe en met ondersteuning van de FOD Volksgezondheid een nationale campagne ter gelegenheid van de Europese bewustwordingsweek over ondervoeding.
De affiches en de boodschappen voor zieken of ouderen geven één goede raad: weeg jezelf regelmatig en meld het aan je arts als je onvrijwillig gewicht of spierkracht verliest, of als je voedingsgewoontes (verlies van eetlust...) veranderd zijn. Een ander deel van de campagne is bedoeld voor verzorgenden en overheden.
 

De Belgische bewustmakingsweek over ondervoeding loopt van 6 tot 12 november 2023 .., Ook vóór en na deze data kunnen acties worden georganiseerd . Voor meer informatie kan je terecht op de webpagina voor gezondheidsprofessionals.

Download promotiemateriaal

ESPEN Factsheet ziektegerelateerde ondervoeding (DRM)