Terug

VBVD neemt deel aan Dialoogavond met politieke partijen

Op donderdag 25 april nam de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) deel aan de Dialoogavond met politieke partijen, georganiseerd door de Federatie Vrije Beroepen. Het was een dynamische bijeenkomst waarbij deelnemers konden 'speeddaten' met vertegenwoordigers van de politieke partijen Open VLD, N-VA, Groen en CD&V.

Tijdens deze interactieve Dialoogavond kreeg de VBVD de gelegenheid om in gesprek te gaan met elke partij gedurende 10 minuten. Ook UNIZO, de organisatie voor zelfstandige ondernemers, was van de partij. Opvallend was de afwezigheid van andere Vlaamse partijen, zoals Vooruit en Vlaams-Belang. Zij gaven geen gehoor aan de uitnodiging.

De VBVD bracht tijdens dit evenement enkele zorgen naar voren, waaronder het gebrek aan erkenning van de diëtist. Dit gebrek aan erkenning uit zich op verschillende vlakken. Ten eerste zijn de honoraria voor diëtisten bij zorgtrajecten ontoereikend. Ten tweede is er de afwezigheid van officiële accreditatie voor diëtisten, wat leidt tot een gebrek aan uniformiteit en erkenning binnen de sector. Daarnaast wordt er bezorgdheid geuit over de overmatige aanwezigheid van voedingscoaches en -deskundigen zonder de vereiste kwalificaties, wat de professionele standaarden en het vertrouwen van het publiek ondermijnt. Tot slot benadrukte de VBVD ook het belang van een grotere inzet van diëtisten op preventie binnen de gezondheidszorg.

Hoewel Vooruit afwezig was tijdens de Dialoogavond, zal de VBVD op 14 mei 2024 een afspraak hebben met minister Vandenbroucke om ook daar onze belangrijkste zorgen te uiten.