Agenda

31mrt
t.e.m.31dec

Scholingsagenda 2017 PIT Actief

De nieuwe scholingsagenda van PIT Actief is klaar!

Het is weer een mooie mix geworden van onderwerpen, modules en ook studeren op afstand èn bovendien kan je als VBVD lid met een mooie korting inschrijven.

Neem zeker een kijkje in de agenda: 2017_scholingsaanbod_Pitactief.pdf.

Inschrijven kan via http://www.pitactief.nl/scholingen/

 

Bijlage(n): 
04apr
t.e.m.07jun

3daagse cursus voeding en nierziekten

Ben je diëtist op een dialyseafdeling of predialyse polikliniek? Of werk je in de thuiszorg en wil je patiënten met een verminderde nierfunctie beter begeleiden? HAN VDO organniseert dit voorjaar een 3-daagse cursus.

Locatie:                       Praktijkhuis Voeding en Diëtetiek, Kapittelweg 33, Nijmegen

Aantal dagen:              3 dagen

Studiebelasting:          37 uur (18 contacturen en 19 uren zelfstudie)

Accreditatie:                37 punten (ADAP)

Kosten:                         € 875, € 775,- voor leden NVD, DCN, CODIE, VBVD, actieve leden DNO en FOOD (prijspeil 2016)  

Data:                            4 april, 11 mei, 7 juni 2017

Tijden:                         9.30 tot 16.45 uur

Meer informatie/aanmelding : https://www.han.nl/werken-en-leren/studiekeuze/cursus/voeding-en-nierziekten

 

24Mei
t.e.m.27Mei

Nationale Spelen Special Olympics 2017

De Spelen zullen dit jaar doorgaan in de provincie Limburg met Lommel (De Soeverijn) als hoofdsite en dit van woensdag 24/05/2017 t.e.m. zaterdag 27/05/2017 (Hemelvaartweekend):

woe 24/05:
-namiddag opbouw van de standen -> géén screeningen op deze dag.+ openingsceremonie in de avond
do 25/05:
opbouw (voormiddag)+ screeningen (vanaf namiddag)
vr 26/05: screeningen (voor- en namiddag)
za 27/05: screeningen (tot ~15.OOu)+ afbouw van de standen+ slotceremonie(waar je in kan meelopen) + BBQ voor alle vrijwilligers

Indien u in 2017 wenst deel te nemen (1 of meerdere dagen), graag inschrijven vóór 31/03/2017  (via bijgevoegd formulier – alle witte vakken invullen en terugsturen aan Diane.Buekers@specialolympics.be

Oproep aan vrijwilligers 

Graag wil Diane alle VBVD leden uitnodigen om als vrijwilliger deel te nemen aan de Nationale Spelen Special Olympics Belgium 2017 – binnen domein Health Promotion en zo een unieke ervaring en kennis op te doen.
Special Olympics is een wereldwijde organisatie die personen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid wil bieden om zich, via aangepaste sportprogramma's, te ontplooien. Sport is een middel tot sociale integratie.
Ieder jaar organiseert Special Olympics Belgium de Nationale Spelen. Aan dit sportevenement nemen maar liefst 3400 atleten uit heel België aan deel. Ze nemen het tegen elkaar op in 19 verschillende sporten.
Naast dit sportieve gedeelte zijn er ook een hele reeks nevenactiviteiten zoals de openings- en sluitingsceremonie, een kunsttentoonstelling met werken van personen met een verstandelijke beperking en het Healthy Athletes Program (HAP) dat gratis en vrijblijvend gezondheidsscreenings aanbied aan de deelnemende atleten (zie bijlage voor meer informatie over HAP).
Dit programma bestaat uit verschillende domeinen waarvan Health Promotion (HP) (zie bijlage) een onderdeel is en instaat voor 'Voeding en een gezonde levensstijl'. De atleten worden gescreend en krijgen aangepaste educatie.
Studenten en professionelen (vooral diëtisten) krijgen de mogelijkheid deze taken uit te voeren (praktische instructies en begeleiding is ter plaatse voorzien).

HP heeft als doel:

 • het promoten van gezonde gewoontes
 • kennis opdoen over de algemene gezondheid van personen met een verstandelijke beperking.
 • investeren in gezondheidsexperts die gezond gedrag kunnen aanleren aan personen met een verstandelijke beperking.

Tijdens de Spelen worden de atleten gescreend op:

 • gewicht en lengte -> BMI
 • botdensiteit
 • bloeddruk
 • voedingsgewoontes
  Deze data worden opgeslagen en verwerkt in de database van SOI (Special Olympics International)

Bijkomend zijn er ook nog 6 educatieve onderdelen:

 • gezonde voeding
 • hydratatie
 • fysieke activiteiten
 • handhygiëne
 • zonbescherming
 • roken

In 2016, te La Louvière, zijn er binnen Health Promotion ~390 atleten gescreend door meer dan 100 vrijwilligers op 3 dagen. Met dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt vorig jaar!

Indien u in 2017 wenst deel te nemen (1 of meerdere dagen), graag inschrijven vóór 31/03/2017  (via bijgevoegd formulier – alle witte vakken invullen en aan mij terug sturen): welke dagen (uren) u aanwezig kan zijn; u overnachting(en) wenst te reserveren (gratis), en wanneer. Overnachting is mogelijk indien u 2 of meer aaneensluitende dagen aanwezig bent.

Verdere praktische informatie zal u later nog ontvangen via mij. Indien er ondertussen al vragen zijn, kan u mij steeds contacteren. Ik kijk uit naar een fijne samenwerking met jullie als professionele vrijwilligers!

 

Bijlage(n): 
30Mei

Mobile Health in de gezondheidszorg

Navorming Hogeschool VIVES di 30 mei 17

Binnen de gezondheidszorg vinden wearables, internettoepassingen, apps… meer en meer hun intrede. De opleidingen paramedische beroepen van hogeschool VIVES, Brugge wensen paramedici dan ook verder te ondersteunen in het introduceren van mobile Health in de praktijk en organiseren een studiedag "Mobile Health in de gezondheidszorg" op dinsdag 30 mei 2017
Alle informatie over de studiedag en inschrijvingsmogelijkheid is beschikbaar via onderstaande link:https://www.vives.be/opleidingen/gezondheidszorg/mobile-health-de-gezondheidszorg?log=1490092183

 

01jun

Navorming overgewicht en obesitas - 1 juni - Oostende

Op 1 juni organiseert LMN Brugge – Oostende – Houtland i.s.m. Huisartsenkring Middenkust een multidisciplinaire navorming over overgewicht en obesitas.
Deze navorming kadert in de werking rond het regionaal protocol obesitas, dat momenteel in opmaak is.
Het is daarnaast ook een uitgelezen moment om kennis te maken met de huisartsen en andere zorgverleners op de netwerkreceptie.
Dezelfde navorming wordt ook georganiseerd in Brugge (4/5) en Torhout (9/11).
In bijlage kunt u de uitnodiging met inschrijvingslink vinden. Van harte welkom!
13jun

Nutrimedes symposium voeding & kanker: 13 juni 2017

Nutrimedes Symposium Voeding & Kanker
13/06/2017, Antwerpen

Programma

Inschrijvingsformulier (korting voor VBVD leden inclusief vroegboekkorting)

 

 

20jun

Symposium Gezond ouder worden

Ouderdom komt met gebreken… Of moeten we ouder worden juist zien als ziekte en geen genoegen nemen met de lichamelijke en geestelijke ongemakken die hieraan gekoppeld worden?

Tijdens de eerste editie van het 'Gezonder oud worden symposium' was preventie een van de sleutelwoorden. Bij deze tweede editie gaan we een stapje verder. Men moet ouder worden gaan beschouwen als een cadeautje waarin je wel moet investeren en het liefst al op jonge leeftijd.

Verschillende (internationale) topsprekers zullen vanuit hun expertise inzicht geven in hun visie op gezonder oud worden. Komen ook aan bod:

- Ondervoeding
- Cognitie en voeding
- Sarcopenie, spiermassa en spierkracht
- Genetica, leefstijl en woonomgeving: determinanten van gezondheid en ziekte
- Probiotica, stoelgang en kwaliteit van leven in de ouderenzorg
- Persuit of happiness: gezondheid, geluk en ouder worden
- Leefstijl en woonomgeving van invloed op de gezondheid

U gaat na het symposium naar huis met een solide wetenschappelijke basis van (gezonder) oud worden. Maar u krijgt ook praktische handvatten om uw cliënten (jong en oud) nog beter te adviseren en behandelen.
De uitdaging: gezonder (en gelukkiger) oud worden

Tijdstip en locatie: van 13.30 tot 21.00 uur in Hotel Houten, Hoofdveste 25, 3992 DH Houten (www.hotelhouten.nl)

Voor praktische informatie en gratis inschrijving kan je contact opnemen met de wetenschappelijke afdeling van Yakult België op het nummer 0800/13 621 of mailen naar infoscience@yakult.be. Er wordt een gratis bus ingelegd vanuit Brussel (Anderlecht), met tussenstop in Kontich, naar Houten (Ndl).

21jun

Wereld ALS-dag

Op 21 juni 2017, wereld ALS-dag, organiseert de ALS Liga samen met campus Gasthuisberg een vervolg op de succesvolle opendeurdagen over ALS in maart. Er is nog steeds te weinig gekend over deze ziekte, en meer sensibilisatie is nodig. Deze opendeurdag dient om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de ALS Liga, maar ook om je te informeren over de ziekte en hoe je kan helpen. Meer informatie hierover binnenkort op ALS.be

 

 

09sep
t.e.m.12sep

39e ESPEN congress

Meer informatie en inschrijvingen: http://www.espen.org/the-hague-2017

28sep

Verantwoord sporten (voor sportdiëtisten)

Navorming bij Hogeschool VIVES 

Een concreet programma volgt in latere fase, maar volgende sprekers hebben alvast bevestigd: prof. Romain Meeusen, prof. Dominique Hansen en sportdiëtisten Gino Devriendt en Karolien Rector. 

 

28sep

Masterclass ICU & Nutricia

De VVKVM groepeert professionals die met klinische voeding bezig zijn: artsen, diëtisten, verpleegkundige, apothekers, vertegenwoordigers van de industrie.
De vereniging heeft als doel kennis en ervaring te verzamelen, te delen en te verspreiden tussen haar leden. Ze ijveren ook bij de beleidsmakers voor de belangen van de klinische voeding en diegenen die hiermee bezig zijn.

In samenwerking met Nutricia organiseert de VVKVM op 28 september 2017 's avonds in Antwerpen een masterclass.

Meer info vind u hier.

 

05okt

Nutrifocus "Voeding en Kanker"

Jaarlijks symposium rond voeding en kanker, georganiseerd door Nutricia.

Meer informatie vind je binnenkort hier

14okt

Symposium palliatieve zorg Oostende

Momenteel kan er nog niet ingeschreven worden, maar in augustus volgt de uitnodiging.

De voormiddag is voorbehouden voor professionelen uit de zorgsector.

Deelname zal waarschijnlijk gratis zijn.

Vooraankondiging_14_oktober_Oostende.pdf

18nov

Vaccination, diet and medication against breast cancer

European Cancer Prevention is een non-profit organisatie met leden internationaal. Zij organiseren jaarlijks een wetenschappelijk congres.
ECP is momenteel met een studie bezig over vaccinatie voor Borstkanker en organiseren op 18 november 2017 een congres hierover.

Voor VBVD leden die willen deelnemen hebben we een korting op de deelname genegocieerd van 15%.

Meer weten? Contacteer Sabine.janssens@ecprevention.org

02dec

VVKVM najaarsstudiedag: save the date

Op 2 december organiseert de VVKVM (Vlaamse Vereniging oor Klinische voeding en Metabolisme) haar najaarssymposium.

Na het ESPEN congres vindt u hier de agenda.