Wat doet een diëtist

De diëtist ondersteunt en begeleidt u bij het aanpassen van uw voedings- en leefgewoonten. Zij/hij geeft graag een antwoord op al uw vragen omtrent product- en etiketinformatie, voedingsclaims, het samenstellen van een voedingspatroon aangepast aan uw situatie, het uitwerken van recepten …

De diëtist is al lang niet meer de persoon die u al het lekkers verbiedt. Zij/hij leert u daarentegen op een aangename manier gezonde voedings- en leefgewoonten aan.

Wanneer raadpleegt u een diëtist?

Bij een diëtist kan u terecht voor alle advies over gezonde voeding. Als u dieetadvies nodig hebt, omwille van een ziekte of aandoening, is de diëtist de zorgverstrekker bij wie u betrouwbare raadgevingen kan verwachten.

Voor raadgevingen over dieetvoeding (omwille van ziekte) is een verwijsbrief van uw huisarts of specialist nodig. Dit is bij wet bepaald (KB78).

Het voordeel van een verwijzing is dat uw diëtist uw huisarts mee op de hoogte kan houden van de besproken therapie. Een analyse van uw recentste bloedresultaten is niet verplicht, maar kan wel helpen. Een diëtist geeft voedingsadvies voor alle leeftijdsgroepen, van baby’s tot bejaarden, bij o.a.:

  • Gezonde, evenwichtige voeding
  • Opvolging van gewichtsevolutie
  • Alternatieve voedingswijzen (vegetarisme, veganisme …)
  • Zwangerschap en borstvoeding
  • Sportbeoefening

Daarbuiten adviseert en begeleidt een gediplomeerde diëtist patiënten met bepaalde ziekten, aandoeningen en/of therapieën:

  • Gewichtsproblemen: overgewicht en obesitas
  • Diabetes type 1 en 2 en bij gestoorde bloedsuikerwaarden
  • Ondervoeding of het risico op ondervoeding met eventuele bijvoeding en/of sondevoeding
  • Dyslipidemie: hoge cholesterol en/of triglyceriden
  • Hart- en vaatziekten
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Voor en na chirurgische ingrepen
  • Kanker
  • Eet- en slikstoornissen
  • Nierfunctiestoornissen
  • Voedselallergieën en -intoleranties
  • Metabole aandoeningen

Informeer u bij uw behandelende arts of diëtist.

Ook na een ziekenhuisopname kan u zich wenden tot een diëtist. Op die manier bent u verzekerd van een optimaal herstel.

Hoe gaat een diëtist te werk?

Wanneer u een afspraak maakt bij een diëtist vraagt zij/hij om enkele dagen uw voedingsinname te noteren. Zo niet, worden uw huidige leef- en eetgewoonten bevraagd tijdens de eerste consultatie.

Aan de hand hiervan zal een individueel aangepast voeding- of dieetplan worden opgesteld, rekening houdend met uw persoonlijke situatie en wensen. U ontvangt overzichtelijke documentatie waarin de voedingsmiddelen worden vermeld die u best gebruikt.

Tijdens de daaropvolgende contacten begeleidt de diëtist u verder bij het opvolgen van uw gewicht, voeding- en leefgewoonten. Hierbij worden praktische tips en adviezen geven, zoals recepten, tips bij restaurantbezoek en gelegenheden, vakanties en feestdagen … U bent zeker van een allesomvattende aanpak.

Elke diëtist heeft een eigen werkwijze. Vraag uw diëtist wat u mag verwachten van het verloop van de begeleiding.

Wat kan een diëtist daarnaast nog doen?

Een diëtist is eveneens bekwaam om volgende taken op zich te nemen:

  • Geven van voedingsvoorlichting
  • Afnemen van voedingsenquêtes
  • Informeren van de media
  • Uitoefenen van een functie in de landbouw- en voedingsindustrie
  • Ontwerpen van aangepaste menu’s
  • Ontwikkelen van nieuwe voeding- en dieetproducten
  • Organiseren van een grootkeuken, waaronder het beheer van de stock, hygiënenormen …
  • Analyseren van voedingsmiddelen in laboratoria

Diëtisten zijn tewerkgesteld in:

  • Ziekenhuizen
  • Woon- en zorgcentra
  • Dienstverleningscentra
  • De gezondheidsvoorlichting en –opvoeding
  • Een privé-praktijk
  • Een functie in het kader van voedselveiligheid: bewaking van hygiëne en kwaliteit van voedsel
  • De voedingsnijverheid als eetwareninspecteur
  • Kwaliteitscontrole en -advies
  • Grootkeukens en cateringbedrijven
  • Het onderwijs

Wettelijk erkend

Het beroep van diëtist is sinds 1997 wettelijk erkend (KB van 19 februari 1997, zie ook KB 78 betreffende de uitoefening van de gezondheidsberoepen). De kwalificatievereisten en een lijst van technische prestaties en handelingen waarmee de diëtist door een arts kan worden belast, zijn daarin vastgelegd.